رهبران فرهمند، ۴- حامی گومز؛ یک رهبر خوش‌هیکل!

حامی گومز (Jaime Gomez) رهبر فرهمند فرقه‌ای به نام بودافیلد، (Buddhafield) نه دست به خودکشی آیینی زده است و نه کسی را برای این کار تشویق کرده است. او هنوز زنده است (سال ۲۰۲۴) و گفته می‌شود که در هاوایی در قالب جلسات تمرین یوگا و رقص باله به کار خود ادامه می‌دهد. اگرچه با اتهاماتی مانند سوءاستفاده‌ جنسی از ناحیه‌ برخی از اعضای سابق فرقه‌اش مواجه است، اما این اتهامات هیچ‌کدام در دادگاه به اثبات نرسیده‌اند. این در حالی‌ست که دست‌کم دو مستند علیه او و رفتارش پخش شده که دومی از شبکه‌ نتفلکیس در حال پخش است.

‏گومز متولد ونزوئلا ست. در دهه‌ هشتاد میلادی به ایالات متحده و به هالیوود آمد تا بازیگر سینما و رقصنده شود. اما سر از هدایت و رهبری فرقه‌ای درآورد که خداشدن را به پیروان خود توصیه می‌کند. او که ورزشکار جدی و راسخی‌ست و گفته می‌شود که به عنوان بخشی از آیین، هفته‌ای سه یا چهار جلسه تمرین باله و هر جلسه حدود سه ساعت را در دستور کار خود و پیروانش دارد، خود را «خدا» معرفی می‌کند. اما بر این اعتقاد است که هر انسان، بالقوه یک خداست و با تلاش برای رشد ذهنی و جسمی می‌تواند این قوه را فعلیت بخشد.

‏یکی از اعضای سابق فرقه‌اش که در مستند «چگونه رهبر یک کالت شویم؟!» علیه او سخن می‌گوید، به کنایه می‌گوید او به هالیوود آمد؛ اما هالیوود تحت تاثیر او قرار نگرفت. او خودش، تحت تاثیر خودش قرار گرفت و گروه یا فرقه‌ بودافیلد را تاسیس کرد. در انتهای کار وقتی بر اثر افتضاحی، گروه صد و بیست نفره‌اش ریزش پیدا کرد، هیچ‌کس به «روشنی» نرسیده بود! مگر در مورد آنچه سال‌ها پس پرده جریان داشت، و اغلب اعضا ‌از آن بی‌خبر بودند.

‏عقاید حامی گومز چکیده‌ای از آن چیزی‌ ست که جنبش عصر جدید (NewAge Movement) نامیده می‌شود. این جنبش تا حد زیادی تقلیل مدعیات متافیزیکی سنت‌های دینی و عرفانی به روش‌ها و شگردهای دنیایی و عُرفی‌ ست. منتقدان، جنبش معنویت‌گرایانه‌ عصر جدید را نسخه‌ی آمریکایی‌شده‌ عرفان و معنویت تعبیر می‌کننند که در آن «زندگی روزمره آمریکایی» با همان ویژگی سطحی‌نگرانه‌اش تا حد یک سبک زندگی مقدس برکشیده شده است. گومز که منظومه‌ی بهاگوادگیتای سنت هندو را به عنوان متن مقدس به پیروانش پیشنهاد می‌کند، از گوشت و الکل و قهوه می‌پرهیزد و پیروانش را از هر نوع دارویی دور نگه می‌دارد. جراحی پلاستیک را برای رفع نقائص جسمانی توصیه می‌کند و خود چند نوبت جراحی زیبایی انجام داده است.

‏مانند اغلب رهبران فرهمند این قبیل فرقه‌ها، گومز مدعی کرامات است. او مدعی‌ست که قدرت روحانی خود را با استفاده از سرانگشتان به افراد مستعد انتقال می‌دهد. این کار را که با استفاده از واژه‌ای سانسکریت، «شاکتی» (قدرت) می‌نامد، به صورت آیینی انجام می‌دهد و برخی از پیروانش مدعی‌اند که صحت مدعای او را تجربه کرده‌اند. از دیگر آیین‌هایی که او بنیان گذاشته است برگزاری جلساتی مشابه روان‌درمانی برای پیروان خود است. این جلسات هفتگی که هیپنوتراپی (hypnotherapy) نامیده می‌شود، برای پیروان رایگان نیست و از قرار جلسه‌ای صد دلار هزینه دارد. اقرارها و اعترافات اعضاء ضبط و آرشیو می‌شود و به همین علت است که منتقدان او، قادر به طرح شکایت موثر علیه او نیستند.

‏در سال ۲۰۰۶ یکی از اعضای گروه، نامه‌ای سرگشاده علیه گومز در شبکه‌ی ارتباطی اعضای رده‌بالا منتشر کرد که حاوی اتهامات متعددی علیه رهبر فرقه بود. این اتهامات شامل بر ارتباط جنسی – با مردان گروه – نیز می‌شد. گومز تمامی این اتهامات را رد کرده است. اما انتشار اخبار پشت پرده موجب ریزش شدید در فرقه‌ی بودافیلد شده است.